Krabjes eten

大闸蟹 dazhaxie rivier krab
Voor chinezen is eten een van de belangrijkste dingen die je doet. Mensen hebben over het algemeen geen hobbies tenzij je eten als een hobby wilt omschrijven. Daarom maar weer eens een postje over eten want dat is toch alweer een goeie 2 posts geleden. Vandaag op het menu krab.

En dan niet zomaar Krab maar Rivier Krab uit Hanzhou. Deze krab hier beter bekend als 大闸蟹 (dazhaxie) en schijnt de beste van de wereld te zijn(red. kan ook China dan zijn, want die vergissing maken ze hier wel vaker. Vergelijk het met dat charly lownoise & mental theo wereld beroemd zijn in Nederland, maar dan met mensen i.p.v krab). Deze mogen dan ook maar 2 maanden per jaar verkocht(ongeveer eind oktober tot begin december) en dat betekend 2 maanden lang elke keer als je in de supermarkt komt dat er iemand begint over krab begint, we noemen geen namen natuurlijk.

Het eigenaardige eraan is dat deze beestjes net als kreeften levend gekookt moeten worden. Dus als je ze koopt moeten ze nog leven. Zo liggen de arme strakkers zoals je hierboven kunt zien in de supermarkt. Met de pootjes vast gebonden voor display wachten tot er weer een chineesje een paar selecteerd en mee neemt (zie hieronder). We gaan ermaar vanuit dat die beestjes geen benul hebben wat er gebeurt. Ik heb wel eens op discovery gezien dat een krab eigelijk meer een machine dan een beest is maar dat terzijde. Je kan hierboven ook de prijzen zien en voor de vergelijking 1 euro doet op het moment een goeie 10 RMB om je een idee te geven.

Ze zijn daardoor niet echt goedkoop maar ik moet tegeven dat ze goed smaken, het is alleen een ongelooflijk gepruts die beestjes, maar lekker.

De picca’s

大闸蟹 dazhaxie rivier krab
De krabjes moeten altijd nog een uurtje doorspoelen om al het vuil uit ze te halen.
大闸蟹 dazhaxie rivier krab

大闸蟹 dazhaxie rivier krab
Het brute selectie proces

Posted in Chinese, Culinair, Study abroad 2009/10 and tagged , , .

3 Comments

  1. Haha echt een té droog verhaal gozer! Hoe is het verder met je? Je vermaakt je wel wat ik uit de opmaak van je verhalen lees;) Wanneer kom je wieder zurück nach Holland? Ik ben vanaf 16januari in Finland samen met Willem dus ik vrees dat mekaar dit jaar mislopen.. iig nog viel spass en zal je verhalen regelmatig blijven checken!

    xje Noud

  2. Ja ik denk dat ik rond eind januarie idd net terug kom. Is nog niet 100% zeker maar wtoch wel voor 80 nu. Dus dan zullen we elkaar net mis lopen idd. hoe kom jij er trouwens bij om naar finland te gaan? ik dacht dat jij nog in dat asian business progamma zat?

    naja, Doe jonas de groeten daar in helsinki.

    Ps komt er nog een soort van weblog weer bij waarbenjij.nl of iets dergelijks???

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>