South China University of Technology

South China University of Technology

De eerste week van school zit er nu op dus het is tijd voor een terugblik, een vooruitzicht en wat nog meer tebinnen schiet.

Het begon allemaal op maandag zoals eigelijk elke andere week. Ik zou omdat er geen Chinees B op de south campus(ze hebben er 2 north en South ongeveer 1,5 uur uit elkaar en van mij huis is north een half uur weg en south 1,5 uur weg) werd gegeven naar de North campus gaan om hier Chinees te volgen om vervolgens in de middag naar south te reizen om daar aansluitend nog 3 keer in de week een ander vak te volgen. Kom ik daar S’ochtends om 8 uur (ja ze beginnen hier op tijd) aan is daar niemand. Ik stond al een tijdje te wachten samen met een andere student bleek er een mooie introductie te zijn.

Deze was op een groot veld met kleine krukjes(nu gevuld met chineesjes) in de brandende zon met 35 graden. Na dit het laatste uur te hebben bijgewoont van deze propaganda (bleek al om 7 uur te zijn begonnen) op naar de eerste Les Chinees B. Hier kreeg ik een beetje klap voor me bek de leeraar die de les verzorgde begon in een keer in het chinees on afgebroken te ouwehoeren. Ik zat naast de enige andere europeaan die het zelfde probleem als ik had nl. WTF gebeurt hier. Zij had ook al ongeweer 2 jaar chinees op een zijspoor gevolgd dus je verwacht toch wel iets meer nivau te hebben. Dus het word even je trosts likken en op naar de A klas.

In de A klas, die ik nu op South ga volgen, beginnen ze weer met het plaatselijke aap noot mies systeem. Wat me opviel is het tempo waarin ze gaan, je hebt elke ochtend dus 4 uur chinees onderverdeeld in 5x Chinees algemeen , 2x lezen en 3x Spreken. In de eerste week gaan ze lijk me nog niet zo hard omdat ze de basis nog moeten uitleggen maar dat weerhield ze er niet van om in de eerste week al zown 20 a 25 caracters voorbij te laten komen en hiervan word eigelijk verwacht dat je als je ze de ene dag krijgt je ze de volgende dag goed beheerst. Voormij gaat dat niet zo moeilijk worden aan het begin aangezien ik 90% al ken maar als je hier nieuw aan begin is het toch een zware dobber. Het begon me ook op te vallen dat de meeste studenten toch wel een ‘redelijke’ basis chinees hebben die hier zitten. De meeste hebben toch 1 a 2 jaar chinees gevolgd in hun eigen land dus ik denk dat mijn keuze goed is.

Dat was het voor het chinese gedeelte dan zijn er ook nog de andere lessen. Het begon allemaal geweldig op maandag Ik was een stukje te vroeg op school en was richting het gebouw gelopen. Wat me opviel was dat ik nog niemand tegen was gekomen in de tijd dat ik hier rondliep. Het had een beetje het idee van een spookstad. Nu was het de eerste dag en zou dit later toch allemaal wel iets bijtrekken kwa druktje. Het is alleen nogsteeds niet erg druk, zeg maar tussen de 10 en 40% is bezet in mijn ogen.

De lessen zijn opzich ok. Ze hebben een amerikaan aangetrokken die de lessen gaat voorzien en wat hij te melden heeft is opzich wel intresant. Hij werkt met een Case metode en omdat we hem in lessen van 4 uur achter elkaar zien. Kunnen we de text voorbereiden in de les en dan ook gelijk maken. Geen huiswerk is altijd mooi. Het bijzondere was de aanwezigheid de eerste les( ik heb deze gast gewoon de gehele donderdag van 9 tot half 5) was in de ochtend. Ik was als eerste daar om 10 voor 9 (officele begin van de klas) om 9 uur waren, de docent er 2 studenten en dat was het. Er kwam er nog een een uur later en nog een ander 20 minuten voor het einde. De leraar vroeg of dit normaal was waarna een van die studenten zei dat het sochtends nooit echt druk zou worden. Ik kreeg hierbij een beetje flashbacks naar het abstede op kanalen Eiland ook zown mooi stukje les ervaring ;’).

Voor nu laten we het bij deze korte immpressie zitten, Ik zou volgende week of weekend nog wat schrijven over hoe de lessen verlopen. Deze week had ik er de kracht niet meer voor om na een lange dag school savonds er ook nog over te schrijven. Vandaag maak ik nog wat losse stukjes die ik op een timer zet en die in de loop van de week dan verschijnen.

Posted in Chinese, Les, SCUT, Study abroad 2009/10.

One Comment

 1. klinkt best wel zwaar je programma!
  ene heb jij nu ook zo’n mooi t shirt?
  grappig trouwens dat ze de kaart gecentreerd hebben op china en niet op europa zoals wij gewent zijn

  succes met je 2e week!

  kus
  je zus

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>